Επιλογή υλικού

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο γρανίτης και ο τεχνογρανίτης είναι πολύ σκληρά και ανθεκτικά υλικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χαράζεται η επιφάνειά τους, δεν απορροφούν υγρά και δεν κάνουν χημική αντίδραση με τα οξέα (λεμόνι κτλ).

Αντίθετα, το μάρμαρο και το τεχνομάρμαρο, αν και οικονομικότερο από το γρανίτη στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι λιγότερο σκληρό από τον γρανίτη, πράγμα που σημαίνει ότι όταν κόβετε διάφορα υλικά, θα χρειαστείτε επιφάνεια κοπής για να μην δημιουργηθούν χαρακιές στο μάρμαρο. Επίσης λόγω της πιο αραιής του σύνθεσης (σε σύγκριση πάντα με τους γρανίτες), είναι απορροφητικό με τα διάφορα υγρά που μπορεί να πέσουν στον πάγκο. Για παράδειγμα ο καφές, το κρασί κ.ά. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αδιαβροχοποιώντας το μάρμαρο. Όμως, προσοχή, διότι με την αδιαβροχοποίηση, δεν αποφεύγεται η χημική αντίδραση με τα οξέα, τα οποία δημιουργούν μια θαμπή όψη στο μάρμαρο (χάνεται δηλαδή η γυαλάδα του).

Διαλέγοντας υλικό για να επενδύσετε το τζάκι σας
Δημιουργώντας την επένδυση για το τζάκι σας, μπορείτε να διαλέξετε ότι υλικό σας αρέσει αισθητικά. Όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο γρανίτης είναι ανθεκτικότερο υλικό από το μάρμαρο και τον πωρόλιθο. Θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας αυτό, αν για παράδειγμα θα θέλατε να ψήνετε στο τζάκι σας. Επίσης, να θυμάστε ότι οι ζαργέ και οι αντικέ επιφάνειες καθαρίζονται πιο δύσκολα από ότι οι γυαλισμένες. Αν , για παράδειγμα, πέσει στάχτη από το τζάκι στη ζαγρέ ποδιά, τότε θα μπορείτε να την απομακρύνετε μόνο με το βουρτσάκι της ηλεκτρικής σκούπας. Τέλος, να επισημανθεί ότι τα τεχνομάρμαρα και οι τεχνογρανίτες δεν ενδείκνυνται για χρήση γύρω από την εστία, λόγω του μικρού ποσοστού ρητίνης τα οποία περιέχουν.

Διαλέγοντας υλικό για εξωτερική δαπεδόστρωση και εξωτερικές σκάλες.
Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, για τους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να διαλέγουμε υλικά με ματ επιφάνεια, και όχι γυαλισμένη, για να αποφεύγονται ατυχήματα λόγω της ολισθηρότητας που δημιουργείται.(από τη βροχή για παράδειγμα) Έτσι, μπορούμε να διαλέξουμε μάρμαρο ή γρανίτη με αντικέ επεξεργασία επιφάνειας, ή και πωρόλιθο αστοκάριστο. Ο πωρόλιθος, έχοντας ανοιχτούς τους πόρους του, δεν δημιουργεί ολισθηρή και επικίνδυνη επιφάνεια. Όσον αφορά τις ζαγρέ επεξεργασίες επιφανειών στα ανοιχτόχρωμα υλικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι λερώνουν πολύ πιο εύκολα και είναι δύσκολες στο καθάρισμα, απ ‘ότι, για παράδειγμα, το καθάρισμα ενός μαύρου ζαγρέ γρανίτη.

Διαλέγοντας υλικό για ορθομαρμάρωση
Σε αυτή τη περίπτωση , αρχικά να επισημανθεί, ότι η τοποθέτηση των υλικών θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό στις ορθομαρμαρώσεις. Για επένδυση τοίχων, συνήθως χρησιμοποιείται υλικό πάχους 2εκ., αλλά για επένδυση κτιρίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και υλικά πάχους 3εκ, με την προϋπόθεση να τοποθετηθούν με τα κατάλληλα αγκύρια για την στήριξή τους. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (μάρμαρα, γρανίτες, πωρόλιθοι) θα πρέπει να είναι αρκετά συμπαγή και καθόλου σαθρά. Επιπλέον, έχοντας υπόψη τις μεγάλες αποκλίσεις στις θερμοκρασίες της χώρας μας, καλό θα είναι το υλικό που θα τοποθετηθεί σε εξωτερική επένδυση κτιρίου να είναι «ελαστικό» και όχι πολύ σκληρό.